DOLAR 32,3422 0.18%
EURO 35,2042 0.02%
ALTIN 2.245,320,09
BITCOIN 2135360-2,44%
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

05:42

İMSAK'A KALAN SÜRE

.
.
..
Eğitim, “Kürtçe Öğretmenlerinin buruk mutluluğu”

Eğitim, “Kürtçe Öğretmenlerinin buruk mutluluğu”

ABONE OL
8 Nisan 2023 19:16
Eğitim, “Kürtçe Öğretmenlerinin buruk mutluluğu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİYARBAKIR — Haber- Fotoğraf VOA: Yıllardır az sayıda atama yapılan Kürtçe öğretmenliği için bu yıl ilk kez 50 kadro ayrıldı. Bu kadroların tamamı dolarsa Kürtçe öğretmeni sayısı, 132 olacak. Yıllardır kadro bekleyen öğretmenler, sayıyı az bulsa da memnun.

Türkiye’de atama bekleyen binlerce öğretmen adayı arasında yüzlerce Kürtçe öğretmeni de bulunuyor. 26 Ocak 2011’de YÖK tarafından Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün onaylanmasıyla başlayan Kürtçe eğitim alanlardan biri de Diyarbakırlı Ali Güleç. Güleç’in üniversite serüveni 2013 yılında Tunceli Munzur Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü ile başladı.

2015 yılında Mardin Artuklu Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kayıt yaptıran Güleç, 2019 yılında mezun oldu. Güleç de mezun olduğundan beri atama bekliyor. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Güleç, mezun sayısının çok, atamaların az olduğuna dikkat çekti. Kürtçe’ye duyarlılığın arttığına vurgu yapan Güleç, “Bir yıl atamayı az yaparsınız iki üç yıl az yaparsınız bundan sonraki atamalara engel olamazsınız çünkü gün geçtikçe yeterli düzeyde olmasa da bir bilinç uyanıyor. Bu yıl özellikle kamuoyunda oluşan atama haberleri, yapılan yayınlar olumlu etkiledi” dedi.

Bu yıl ilk kez Kürtçe öğretmenlerine 50 kadro ayrılmasının ardından Güleç bir kez daha başvurdu. Bu kez atanacağından umutlu.

Atanamayınca gazeteci oldu

2017 yılında mezun olan Mehmet Salih Bedirhan da kadro bekleyen Kürtçe öğretmenlerinden. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimi alan Bedirhan, 6 yıldır atanmayı bekliyor. Bedirhan bu süre içinde Irak Kürt Bölgesi’nden yayın yapan bir yayın kuruluşunda editör olarak çalışmaya başladı.

Bedirhan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın duyurusunun ardından atanmak için başvurdu. VOA Türkçe’ye konuşan Bedirhan, 50 kişilik kadronun yeterli olmadığı görüşünde. Tüm Kürtçe öğretmenlerinin atanması gerektiğin ifade eden Bedirhan, “Yeterli değil çünkü geçen sene öğrenci Kürtçe seçmeli ders talep etmiş. Şimdiye kadar 130’un üzerinde öğretmen atandı. Bu 132 öğretmen kaç öğrenciye yetebilir. Sadece 50 kişilik kontenjanla olabilecek bir şey değil. Tüm Kürtçe öğretmenlerinin atanması gerekmektedir” diye konuştu

Bedirhan, bir yandan çalıştığı kurumun Kürtçe haberlerini, yayınlanmadan önce kontrol ederken diğer yandan da derslerini gözden geçirmeyi ihmal etmiyor.

“İhtiyaca yanıt vermiyor”

Kürt partilerinin Kürtçe’nin geliştirilmesi, resmi dil olması ve okullarda öğretilmesi amacıyla kurduğu Kürt Dil Platformu’nun Sözcüsü Şerefhan Ciziri ise 50 kadronun ihtiyaca cevap vermediği görüşünde. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ciziri, kararın seçim öncesinde alınmasının kuşku uyandırdığını savundu. Ciziri de sayının yeterli olmadığını savunarak şunları söyledi: “Bu Kürtçe öğretmen ihtiyacına yanıt vermiyor. 50 olması yetmez, 500, 5 bin olması lazım. Eğitim, özellikle anadilde eğitim, bizim bölgemizde çok önemlidir. Bu nedenle öğretmenleri yetiştirip zamanında atamak lazım.”

Kürtçe öğretmeni sayısı 132 oldu

Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl 3 Kürtçe öğretmeni atamıştı. Bu yıl yapılacak atamalarla Kürtçe öğretmen sayısı 132 olacak.

26 Ocak 2011’de YÖK tarafından Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün onaylanmasıyla birlikte Mardin Artuklu, Muş Alparslan ve Bingöl Üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri, Bingöl ve Tunceli’de ise Zaza Dili ve Edebiyatı bölümleri açıldı. Bölümlerin açıldığı tarihten bugüne her sene de yaklaşık 100 öğrenci bu bölümlerden mezun oluyor.

Yazar

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.